Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Istent szeretni egy választás

2013. július 22. 03:00 - sema22

"A választás lehetőségét adtam ma elétek a jó és rossz, az élet és a halál között" (Mózes V. könyve 30:15 GNT fordítás)

Habár a világ meg van törve, Isten mégis a felügyelete alatt tartja.

Miért nem pusztítja el Isten a világot most? Azért, mert választást ad elénk. A Biblia azt mondja a Mózes V. 30:15-ben: "A választás lehetőségét adtam ma elétek a jó és rossz, az élet és halál között." (GNT fordítás)

Más szavakkal, Isten nem robotnak teremtett téged. Megadja a szabadságot a morális döntésekre. Isten a saját képmására teremtett, szóval nem olyan vagy mint egy állat, ami az ösztöne után megy. Ember vagy lelkiismerettel. Gyakorlatilag Isten ezt mondja: "Megadom a képességet neked arra, hogy erkölcsi döntéseket hozz, mert nem akarom rád eröltetni, hogy szeress engem. Azt szeretném, ha választanál. Vagy szerethetsz engem, vagy nem. Hihetsz a Fiamban, Jézusban, vagy el is utasíthatod. Követheted az én célomat az életedben, vagy a saját magad céljait is. Neked adom ezt a választást." 

Isten azt szeretné, ha azt választanánk, hogy szeretjük őt. Nem mondhatod azt, hogy igazán szeretsz, ha nincs meg a választási lehetőséged arra, hogy ne szeress. Nem tudom megparancsolni a feleségemnek, Kaynek, hogy szeressen. Nem tudom kényszeríteni, hogy szerelmes legyen belém. Ez az ő választása. Nem erőszakoskodhatom. Isten ugyanígy nem szeretné kierőszakolni, hogy szeressük. 

De van itt egy dolog a választás szabadságával kapcsolatban: a következményekkel együtt kell tudni élned. Míg a választásban szabadságunk van, a következményekben nincs. Ezek a döntésünk részei.

A Prédikátor 3:17 ezt mondja: "Isten idejében eljön és megítél mindent, amit az ember tesz, a jót és rosszat is." (LB fordítás). Vagyis lesz egy nap, amikor Isten megkérdezi majd, hogy mi alapján hoztunk döntéseket a Földön. Isten azt szeretné, ha a Földön eltöltött időnk azzal telne, hogy megismerjük az ő bölcsességét, hogy bölcs döntéseket hozhassunk. Amikor nem döntünk megfelelően, akkor Jézus Krisztuson át Isten kiterjeszti ránk a kegyelmét.

Jó hír: Jézus megbocsát azonnal, teljesen, szabadon.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan érint téged az, hogy Isten bízik benned annyira, hogy felelősséget ad a saját döntéseidben?
  • Mi teszi nehézzé, hogy a következményeket is átgondold, amikor döntesz?
  • Melyek azok a rossz, vagy bűnös döntéseid a múltból, amelyeknél el kell fogadnod Isten kegyelmét? 

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 07. 15.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása